Waarom kinderfysiotherapie?

Elk kind is bijzonder en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen manier en snelheid. Kinderfysiotherapie helpt daar waar de ontwikkeling  (even) moeilijk gaat.

Kinderen ontwikkelen zich door te bewegen en te spelen. Sommige kinderen hebben daarbij meer oefening nodig dan anderen. Dit kan een medische oorzaak hebben of duiden op een probleem in de ontwikkeling. Gelukkig is er vaak ook geen directe reden tot zorg en is letterlijk het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ van toepassing. De kinderfysiotherapeuten van FITclinic kunnen ondersteuning bijvoorbeeld in de vorm van extra oefening bieden, wanneer jouw kind een steuntje in de rug kan gebruiken.

Wanneer kinderfysiotherapie?

We begrijpen goed dat het voor jou als ouder of verzorger soms moeilijk is om vast te stellen of er een reden is om bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut in te schakelen. Weet dat je ons bij twijfel altijd kan bellen T. 053 436 67 66.

Een aantal (hulp)vragen waarbij kinderfysiotherapie kan helpen:

 • jouw kindje kijkt vaak naar één kant of vindt het moeilijk om van buik naar rug (of andersom) te draaien
 • jouw kindje slaapt onrustig
 • jouw kind heeft moeite met plassen/poepen of heeft (regelmatig) buikpijn
 • jouw kind heeft moeite met de ademhaling of is vaak benauwd/kortademig
 • jouw kind wil graag lekkerder in zijn/haar vel zitten
 • jouw kind heeft moeite met het (aan)leren van fijne bewegingsvaardigheden, als schrijven, knippen, kralen rijgen, veters strikken
 • jouw kind heeft moeite met het (aan)leren van grove bewegingsvaardigheden, als een bal vangen, rennen, fietsen
 • jouw kind heeft pijn bij het bewegen
 • jouw kind heeft een blessure

Om jou te ondersteunen vind je op onze site een uitgebreide lijst met signalen die op bewegings- en/of gezondheidsproblemen bij jouw kind kunnen duiden. Samen met jou en jouw kind gaan we hierover in gesprek, zodat we er samen voor zorgen dat het beter gaat. En jullie weer kunnen genieten van de dagelijkse dingen.

Omdat mee kunnen doen belangrijk is!

De behandeling

Voordat de kinderfysiotherapie van start gaat onderzoeken wij in overleg met jou en jouw kind wat de onderliggende oorzaak kan zijn van de klachten. En gaan wij samen in gesprek om eventuele vragen en onzekerheden bij jou als ouder/verzorger weg te nemen.  Op deze wijze kunnen wij samen met jou, jouw kind en eventuele andere specialisten de beste behandeling voor jouw kind verzorgen. Hierbij vinden wij het van belang dat jouw kind zich geen patiënt voelt, zich veilig voelt en de ruimte heeft zichzelf te zijn.

Plezier maken samen staat tijdens de behandeling voorop! Immers wanneer je plezier hebt samen gaat het (aan)leren makkelijker.

De behandeling op school

Voor behandeling op school volgen wij te allen tijde het gedragsprotocol voor kinderfysiotherapeutische behandeling op de basisschool. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn:

 • Jij als ouder of verzorger neemt het initiatief voor kinderfysiotherapeutische ondersteuning voor jouw kind;
 • De (hulp)vraag van jouw kind vindt zijn directe oorsprong in vaardigheden die nodig zijn op school;
 • Of er zijn specifieke kindfactoren die een behandeling na schooltijd in ernstige mate belemmeren;

Op meerdere scholen in Enschede, Losser en Oldenzaal zijn onze kinderfysiotherapeuten op een vast moment in de week aanwezig om vrijblijvend te overleggen. Uiteraard kan je ons ook altijd bellen op T. 053 436 67 66.

Het gedragsprotocol inzien?

Kwaliteit

Alle kinderfysiotherapeuten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister Keurmerk Fysiotherapie en een aantal tevens bij het CKR (Centraal Kwaliteits Register – fysiotherapie) en de beroepsorganisatie Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Kinder- en Jeugdgezondheidszorg (NVFK). Ook beschikken onze kinderfysiotherapeuten over een zogenaamde BIG registratie, oftewel registratie voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Op deze wijze ben je als patiënt verzekerd van vakkundige zorg en zorgvuldige bewaking van de geleverde kwaliteit door een onafhankelijke partij.

Daarnaast volgen onze kinderfysiotherapeuten regelmatig vakgerichte cursussen om hun actuele kennisniveau op peil te houden.

Vergoeding en verwijzing

Kinderfysiotherapie wordt meestal vergoed tot een maximaal (18) aantal behandelingen per jaar. Voor kinderfysiotherapie is geen verwijzing nodig.

Uitzondering bij chronische ziekte

Heeft jouw kind een chronische aandoening of ziekte? Of vermoed je dat hij/zij een chronische vraag heeft? Dan is het raadzaam om jouw arts om een verwijzing te vragen, zodat we samen beter inzicht hebben in de diagnose van de arts. Ook is een medische diagnose noodzakelijk om aanspraak te maken op volledige vergoeding van de kinderfysiotherapie, wanneer de aandoening/ziekte van jouw kind op de lijst met chronische ziekten/aandoeningen staat. Deze lijst vind je op de site van jouw zorgverzekeraar.

Aanmelden?

Om jouw kind aan te melden voor kinderfysiotherapie. Of wanneer je eerst wilt overleggen met één van onze kinderfysiotherapeuten of jouw kind baat kan hebben bij kinderfysiotherapie? Bel je met FITclinic fysiotherapie T. 053 436 67 66

Samenwerkingspartners

FITclinic fysiotherapie

Voor ondersteuning en advies bij het aanleren van motorische vaardigheden en hulp bij fysieke klachten. Oftewel ondersteuning voor kinderen die moeite hebben met het (aan)leren van beweging, bijvoorbeeld het coördineren van beweging of lichamelijke klachten ondervinden als pijn, benauwdheid en dergelijke. Naar de website

Behandelaars voor Kinderfysiotherapie

Edith Tiethof

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat