Waarom kinderergotherapie?

Kinderen leren door te doen, te spelen en te bewegen. Dit geldt ook voor het aanleren van de dagelijkse activiteiten. Vaak gaat dit met wat tijd en oefening vanzelf en soms hebben we een beetje hulp nodig. Dan kan kinderergotherapie uitkomst bieden!

Ergotherapie is gericht op het dagelijks leven van een kind. Doel van de therapie is om een kind te leren zelfstandig dingen te doen wat het nog niet goed genoeg of nog niet kan in de eigen ‘dagelijkse’ omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aankleden, douchen, schrijven, maar bijvoorbeeld ook aan eten en drinken.

Kinderergotherapie heeft als resultaat dat een kind meer zelf kan en waar nodig zijn/haar omgeving hieraan is aangepast.

Voorwaarden voor het aanleren van dagelijkse vaardigheden

Wanneer het aanleren van de dagelijkse vaardigheden niet vanzelf gaat, zijn er een aantal factoren van belang:Het aanleren van fijn motorische vaardigheden. Oftewel het aanleren van de fijne bewegingen die bijvoorbeeld nodig zijn om te schrijven, je aan te kleden etcetera

  • de handigheid voor het aanleren van de dagelijkse vaardigheden (de praxis)
  • de voorwaarden die een kind nodig heeft vanuit de motoriek (het bewegingsapparaat)
  • de voorwaarden die een kind nodig heeft bij de verwerking van zintuigelijke prikkels (sensorische integratie)
  • de omgeving waar het kind leert en/of opgroeit

Ergotherapie bekijkt samen met jou en je kind welke factoren meespelen in de ontwikkeling van jouw kind en deze eventueel belemmeren. Vanuit dit inzicht werken we samen met jou en je kind aan een oplossing, deze kan bestaan uit adviezen, oefeningen en/of het aanmeten van een (tijdelijk) hulpmiddel.

Wanneer kinderergotherapie?

Omdat het dagelijks leven van kinderen sterk wordt bepaald door hun leeftijd, kent elke leeftijdsgroep zo zijn eigen aandachtspunten en leer uitdagingen. Op de pagina hulpvragen vind je hiervan een aantal voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan:Wanneer het aanleren van de dagelijkse activiteiten moeilijk gaat

  • het niet zelfstandig kunnen aankleden: moeite met knopen of ritsen
  • angst voor water: daardoor moeite met douchen en/of persoonlijke verzorging
  • niet willen buitenspelen: bijvoorbeeld doordat zand of andere stoffen niet fijn voelen
  • angst en/of overgevoeligheid voor harde geluiden
  • overgevoeligheid voor de structuur van bepaalde levensmiddelen in de mond
  • moeite met het organiseren en/of plannen van huiswerk
  • moeite met concentreren
  • moeite met wisselende omgevingen
  • moeite met het (aan)leren van de schrijfvaardigheid

Soms is het voor een kind belangrijk of prettig om individueel hulp te ontvangen. Voor andere kinderen is het juist leerzaam om in een gestructureerde situatie van andere kinderen te leren. Dan kan gekozen worden voor een groepscursus.

In overleg kan er ook op school, op de opvang of thuis behandeld worden. Wij proberen altijd in overleg met jou als ouder om de plezierigste omgeving voor jou en jouw kind te kiezen.

Vergoeding en verwijzingKinderergotherapie voor baby's en hun ouders

Kinderergotherapie wordt vergoed uit de basiszorgverzekering tot 10 behandeluren per kalenderjaar. Wanneer je voor meer vergoeding in aanmerking wenst te komen, is hiervoor een aanvullende zorgverzekering vereist. Een verwijzing voor ergotherapie is goed om te hebben en noodzakelijk wanneer de wens bestaat om op school, de opvang of thuis de therapie te ontvangen.

Kwaliteit

Onze ergotherapeuten zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Aanmelden?

Jouw kind aanmelden voor kinderergotherapie kan via de site van Zelf Kindergo.

Onze partner(s)

Zelf Kinderergo

Voor het aanleren van dagelijkse handelingen en hulp bij leer- en/of concentratieproblemen en prikkelverwerkingsproblematiek. Daarnaast begeleiden wij in de aanvraag van en het oefenen met hulpmiddelen. Naar de website  

Behandelaars voor Kinderergotherapie Enschede

Edith Tiethof

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat

Neem contact op Contact

Samen zorgen wij ervoor dat het beter gaat