Wanneer uw kindje regelmatig één kant op kijkt of moeite heeft om van houding te wisselen; dan kan er sprake zijn van een voorkeurshouding.

Een voorkeurshouding is niet gevaarlijk, maar ook niet wenselijk. Het kan namelijk leiden tot afplatting van de schedel als u er niet op tijd bij bent en daardoor onder andere van invloed zijn op de verdere motorische ontwikkeling van uw kindje.

Wat is een voorkeurshouding precies?

Ongeveer acht op de tien baby’s ontwikkelt een voorkeurshouding; een houding waarbij een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd dezelfde kant op ligt. Als een baby te lang en te vaak in een voorkeurshouding ligt, kan er een scheef (plagiocephalie) of afgeplat hoofdje (brachiocephalie) ontstaan. Dit komt omdat de schedel van een baby nog week is en daardoor makkelijk kan vervormen.

Een voorkeurshouding voorkomen?

Een voorkeurshouding is niet altijd te voorkomen, omdat deze verschillende oorzaken kent. Eén van de oorzaken is dat tegenwoordig vaak wordt geadviseerd om uw baby op de rug te laten slapen, om wiegendood te voorkomen. Dit kan de kans op een voorkeurshouding vergroten. Ook kan de wijze waarop uw kindje geboren wordt van invloed zijn; baby’s die in een stuitligging worden geboren ontwikkelen vaker een voorkeurshouding. Daarnaast zijn er verschillende medische oorzaken als bijvoorbeeld een spreidbeperking van de heupjes of een kromming in de wervelkolom (scoliose).

Wat u zelf kunt doen om de kans op een voorkeurshouding te verminderen:

  • voed uw kindje in wisselende houdingen
  • zorg ervoor dat geluid en/of licht niet altijd van dezelfde kant komt wanneer uw kindje in bed of in de box ligt. Wanneer dit niet te voorkomen is bijvoorbeeld door de positie van een raam, kunt u het bedje af en toe van plek wisselen
  • wanneer u uw baby te slapen legt, kunt u de zijde waarnaar uw kindje kijkt het beste wisselen
  • u kunt naast uw kindje gaan liggen en hem/haar aankijken, waardoor uw baby hetzelfde zal doen. U ligt dan beiden met uw wang op de grond. Wanneer u regelmatig van kant wisselt, leert u uw kindje beide kanten op te kijken en zal hij/zij de nekspieren aan beide zijden goed ontwikkelen
  • leg uw kindje overdag als hij/zij niet slaapt regelmatig op de buik, zodat hij/zij leert op te kijken en daardoor onder andere de nekspieren ontwikkeld. Blijft u er altijd bij

De Kinderfysiotherapeut

Een afwijking van de schedel door een voorkeurshouding is vaak na twee tot drie maanden zichtbaar. Wanneer er een waarneembare afplatting van de schedel (zogenaamde plagiocefalie of brachiocephalie) ontstaat is het raadzaam een Kinderfysiotherapeut te bezoeken. Vaak zal in z’n situatie uw consultatiebureauarts of -verpleegkundige u doorverwijzen. Wanneer u twijfelt kunt u altijd een afspraak maken met één van onze Kinderfysiotherapeuten om te laten checken of uw kindje een voorkeurshouding heeft en wat hiervan de oorzaak is. Zodat waar nodig met u een behandelplan opgesteld kan worden, om u en uw kindje te helpen.

De Kinderfysiotherapeut zal diverse oefeningen met u en uw kindje doornemen om zo de motorische ontwikkeling van uw baby te stimuleren en (verdere) afplatting te voorkomen. Daarbij richt de kinderfysiotherapie zich op het hele lijfje en wordt met verschillende technieken geoefend om uw baby te laten ontspannen of juist uit te dagen om naar zijn niet voorkeurszijde te komen.

Een PCM meting

De Kinderfysiotherapeut kan de eventuele afplatting van de schedel meten met behulp van een bandje om het hoofd van uw baby. Dit wordt ook wel plagiocephalometrie (PCM) genoemd. Met behulp van deze meting kan worden vastgesteld of behandeling nodig is. Ook biedt het houvast om vooruitgang (of achteruitgang) inzichtelijk te maken.

Hoe gaat de PCM meting in zijn werk?

Uw baby krijgt een bandje om zijn/haar hoofd. Op het bandje worden de loodrechte posities van de neus en de oren gemarkeerd. Vervolgens wordt het bandje van het hoofd van uw baby gehaald en heeft de Kinderfysiotherapeut een mal van de schedel. Het bandje wordt gekopieerd op papier, zodat er exactere metingen kunnen worden gedaan. Zo’n meting doet absoluut geen pijn.

 

 

Behandelaars voor Voorkeurshouding

Meer weten?

Neem contact op