Een goede houding, kan veel (pijn)klachten voorkomen

De gezonde wervelkolom heeft van nature krommingen: een kleine holling in de onderrug en een kleine bolling bovenin de rug. De natuurlijke krommingen zijn belangrijke voor de flexibiliteit en stabiliteit van de wervelkolom. Soms worden de krommingen te groot en ontwikkeld zich een bolle rug (kyfose) of een holle rug (lordose).  Ook kan er een zijwaartse verkromming ontstaan, ook wel scoliose genoemd.

Wanneer kan kinderfysiotherapie ondersteunen?

Kinderfysiotherapie kan ondersteunen wanneer:

  • Uw kind klaagt over pijn in de rug
  • Uw kind een holle rug heeft (hangt in de banden). Ook wel lordose genoemd
  • Uw kind een versterkte kromming van de wervelkolom boven in de rug heeft (een ronde rug). Ook wel kyfose genoemd
  • Uw kind veel krom staat of zit, met daarbij naar voren hangende schouders
  • Uw kind een zijwaartse verkromming van de wervelkolom heeft, waardoor de wervelkolom in een C of S wordt gevormd. We spreken van een zogenaamde scoliose als de hoek van de wervelkolom meer dan 10 graden is. Deze diagnose wordt vastgesteld door een orthopeed.

De therapie

Bij kinderen en jongeren is de oefentherapie die een Kinderfysiotherapeut kan geven vooral gericht op het aanleren van een juiste houding en het verminderen van de kromming in de rug (lordose, kyfose of scoliose). Dit wordt gedaan door middel van het geven van houdings- en bewegingsadviezen, het oefenen van spierkracht van de buik en rug en een goede houding en dito bewegingsgevoel aanleren.

Heeft u vragen of wilt u graag advies over de juiste houding voor bijvoorbeeld de sportactiviteiten van uw kind en/of tijdens het gebruik van een tablet? Bel gerust. Onze Kinderfysiotherapeuten staan voor u klaar T. 053 485 03 73

 

 

Behandelaars voor Houding

Meer weten?

Neem contact op